Snart kommer våre eldste arkiver hjem til deg

4. februar 2020

Denne våren åpner den nye digitaliseringsavdelingen ved IKA Østfold. Da kan publikum sitte hjemme i sin egen stue – eller der det er tilgang til internett- og bla seg gjennom historisk arkivmateriale fra våre magasin.

Veggene i digitaliseringsrom males i nøytral gråfarge for å unngå reflekser når arkivmateriale repro-fotograferes.

Vi rigger for tiden til et egen rom som er tilpasset repro-fotografering av protokoller og dokumenter. De digitale bildefilene vil fortløpende gjøres tilgjengelige for publikum gjennom den nasjonale portalen Digitalarkivet.no. Det er i førsteomgang det eldste arkivmaterialet, fra før 1920, som skal digitaliseres. For mange er dette også noe av det mest interessante materialet vi tar vare på, med arkiver fra fattigvesen og skole.

Digitaliseringen er også et viktig tiltak i vårt arbeid med preventiv konservering. Vi har mange forespørsler om innsyn i nettopp disse eldste arkivene, men det er dessverre også disse som ofte tåler håndtering dårligst. Mye bærer mest preg av å ha vært oppbevart under dårlige forhold før de kom til våre klimastyrte magasin, og har skader etter muggsopp- og insektsangrep. Etter digitalisering vil behovet for håndtering av originalmaterialet bli mindre. 

Vi gleder oss til å dele mange godbiter fra ‘vår felles hukommelse’ med fler! Og er det noe spesielt du ønsker å få sett på før det kommer ut på Digitalarkivet, er det fortsatt bare å ta kontakt.

Tekst: Antonia Reime Aabø